PROJECTEN

2003: ‘Woningen in gemeentelijk monument’

  • 2003: ‘Woningen in gemeentelijk monument’

    ’t huis Assumburg, dat is de naam van het pand gelegen aan de Dorpsstraat 375 in Assendelft. Dit monumentale pand heeft een rijke geschiedenis en stamt uit 1819, maar in het kadaster worden ook 1878 en 1900 als bouwjaar genoemd. In 1913 werd het pand ingrijpend verbouwd, dat jaartal staat ook tevens weergegeven in de granietenvloer achter de voordeur. Volgens het gemeentearchief heeft ’t huis Assumburg ook gediend als dorpsherberg en later als hotel.

    In de jaren ’50 stond het pand bekend als hotel en motel en werd gerund door uitbater Piet de Kleijne ook beter bekend als Piet de Stier. Het pand bestond uit een café met diverse zalen waar o.a. dansles werd gegeven en waar de plaatselijke toneelvereniging optrad.

    Eind jaren ’80 besloot Piet de Stier zijn hotel beschikbaar te stellen voor asielzoekers. Er was dringend opvang nodig en zijn hotel was de ideale locatie voor kleinschalige opvang. Hij kreeg drie dagen de tijd om te beslissen, maar lang hoefde Piet de Stier er niet over na te denken. Het was eind september 1989; de Berlijnse muur dreigde te bezwijken, het zomerseizoen liep af en de voorbereidingen op de jaarlijkse kermis was in volle gang. Op 4 oktober 1989 kon het bordje ‘vol’ op de ruiten, want er kwamen vijftig asielzoekers te gast in hotel Assumburg.

    In 2003 verkocht Piet de Stier het pand en sindsdien hebben wij het in beheer. Wij besloten in 2011 het monument terug te brengen naar originele staat. Nadat het pand in 2012-2014 nog fungeerde als restaurant met diverse hotelkamers, wordt het momenteel verbouwd naar 27 woningen die permanent worden verhuurd.